THE FE/MALE GAZE

Det pratas om den manliga blicken (Jmf: Cecilia Åse - Makten att se) och en gång i tiden ifrågasatte jag nog den inte, men det är inte den, det är den tredje blicken som jag vill tala om, inte Patriarkatets blick utan den internaliserade.

Jag tänker mig att den internaliserade är skamsenheten, skulden, Luther. Fast för all del liksom den där jävla blicken och önskan att bli sedd. En föreläsning, en diskussion och hur kan ni gå önskan att bli sedd, vara synlig, tydlig, förbi? "Jag tänker att reflexvästen liksom är ett skydd, det är det den används som. Att flickan skyddar sig".  "Jag tänker att den syns, att den signalerar önskan att bli sedd. Det är en neonfärg, det är reflexer. Tillsammans med hotpants blir hen väldigt synlig. Det finns inget som syns så mycket som hud".

Jag tänker mig att vanan att se sig själv utifrån också kan kopplas till skammen, skulden, Luther. Men också via den sexuella skammen och genom önskan att vara sexuell och att problemet ligger i den förmodade sexuella tillgängligheten. Här är såklart frågan om ja/nej/etc. Men vanan att se sig utifrån hamnar snarare i mediebilder av sig själv/det en representerar. Det är här vi pratar om makt och specifikt makten att tillskriva andra personer egenskaper, att stilisera dem/oss.

Och slutligen, efter skammen och skulden och den där jävla blicken. Det händer att jag agerar efter vem jag ser ser mig. Är det en sanning?

Kommentarer
Postat av: nemi

did I tell you that I love you?

2007-01-28 @ 10:47:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback