DAG -7: DEN SJÄLVGODA DISKURSEN

Vi har seminarium på "Den andra i genusvetenskapen" om muslim feminism och de självgoda kommentarerna: "Det här är basalt, man vet ju redan allt det här" angående att decentralisera islam/muslimer och att ifrågasätta den orientalistiska essentialiseringen av desamma viner i rummet.

Kommentar som jag aldrig sa:
1. - Vi läser en klassikerkurs, var glad att du "vet allt det här". Det är en anledning att de blivit klassiker, att de är välanvända.

2. - Intressant, att du trots att du "vet allt det här" har utbrustit "Men jag tycker att det är väldigt intressant, i min läsning, att jag känner igen mig så mycket!" No shit, förvåningen är stor. Tänkte du att det var den hemliga muslimska kvinnans verklighet som du inte kunde relatera till eftersom att hon är världsannan?

3. - Kul att du just precis gjort att de som inte förstår allting inte kommer att kunna ta plats i det här rummet. Kul att du tror dig veta allting, med tanke på att du förmodligen - liksom jag och resten av oss - är uppvuxna i ett rasialiserande samhälle med stark islamofobi.

4. - Du säger "Man vet ju allt det här, vi är ju uppvuxna i den postmoderna teorin och vet att alla muslimer inte är likadana" och det är ju intressant att du har vuxit upp på ett postkolonialt universitet under 90-talet för där jag växte upp så hyllades fortfarande Inte utan min dotter och lades fram som Sanning på hur muslimska män ÄR. När jag växte upp var arabtalande (om de ens var det) män med skägg var starkt ifrågasatta, kvinnor i chador var ännu starkare ifrågasatta, kvinnor i hijab var starkt ifrågasatta. Inte för att jag då visste skillnaden. Kanske jag inte ens träffade några. Konstigt att du aldrig någonsin kan erkänna för dig själv att du aldrig i hela ditt liv trott att muslimsk man=livsfarlig eller muslimsk kvinna=förnedrad, att närvaron av en huvudduk aldrig betytt samma sak (förtryck) eller att du varit "himla glad att vara uppvuxen i ett så fritt land som Sverige".

Kommentarer
Postat av: Lisa

Me love you...as usual! =)

2007-10-17 @ 21:17:24
Postat av: malle

wooh! bra! bra!

Postat av: Micro-movements

en trevlig blogg.
här är en annan blogg.

2007-10-28 @ 23:57:56
Postat av: Micro-movements

här alltså.

2007-10-28 @ 23:59:01
URL: http://micromovements.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback